Hidrosel

2023-01-17

Hidrosel Nedir?

Erkek üreme organı testis çift tabakalı zar biçiminde koruyucu bir kılıf ile sarılıdır. Bu iki tabaka arasında bir miktar sıvı bulunur. Hidrosel, testisleri çevreleyen kılıfların arasında normalden daha çok sıvı bulunması durumudur. Halk arasında torbaların şişmesi, su toplaması, su fıtığı olarak da ifade edilmektedir. Normalde testis ile bu zarlar arasında, testisin kayganlığını sağlamak için 0,5-1 ml. sıvı bulunurken hidrosel oluşumunda bu miktar 100–200 ml. hatta bazen çok daha fazla hacimlere ulaşabilir.

Hidrosel tipleri nelerdir? 

1-Konjenital– Doğumsal Hidrosel 
Anne karnında testis karın içi yerleşimlidir. Gebeliğin 14. haftasından itibaren karnın alt bölgelerine doğru ilerler ve sonrasında skrotum denen testis torbasına iner. Bu iniş sırasında birlikte sürüklenen karın zarı (periton) bir eldiven parmağı tarzında skrotuma kadar testisle birlikte iner. Doğumdan bir süre sonra bu kesecik kapanarak ipliksi bir yapı halini alır, bu kesecik kapanmaz ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek testis etrafında skrotumda birikir ve şişliğe neden olur bu oluşan durum hidrosel olarak adlandırılır, eğer açıklık büyükse karın içi organlar buradan sarkarak fıtık oluşturabilir.Doğumsal hidrosel, yeni doğan erkeklerin ortalama % 6′sında görülür. 
 
2-Edinsel – Erişkin Hidrosel Hidrosel,
erişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 1’inde ve genellikle 40 yaşın üzerinde görülür.Erişkin erkeklerde ve daha yaşlılarda skrotumun maruz kaldığı travma, testis iltihabı hastalıkları, testis tümörleri, varikosel, kasık fıtığı  ameliyatları ve radyoterapi sonrası gibi nedenler ile hidrosel oluşabilir. Böbrek nakli olan hastaların yüzde 70’inde tek taraflı hidrosel oluşur.
 

Hidrosel Belirtileri

Erkeklerde geçirilmiş testis iltihapları ve torbaya alınan darbeler ya da bilinmeyen ve farkında olunamayan başka sebepler testislerin çevresinde su toplanmasına neden olur. Yetişkin erkekler bu şişliklerden oturma, bacak bacak üstüne atma, araba ya da bisiklet kullanma esnasında rahatsız oluyorsa, görüntüsünden şikayetçi ise veya şişlik giderek artıyorsa tedavi aramalıdır. 
Unutulmaması gereken şey testis kanserlerinin de testiste şişlik ile kendini gösterdiğidir. Hidrosel teşhisinin mutlaka bir üroloji hekimi tarafından konması gereklidir. Testis kanserinden ayırımı sadece üroloji hekimi yapabilir.